Rolstoelpaden Wandelen op Wielen
21 juli 2016
Geen rolstoelpad bij het Oud Meer!
Maanden hebben we eraan gewerkt nadat op 1 oktober 2015 de gemeenteraad het besluit nam om de gelden van het Bosgebied West te besteden aan o.a. een rolstoelpad bij het prachtige gebied van het Oud Meer. Na een uitgebreide excursie en bestudering van de kaarten werd een traject uitgezet van 2.2. km. Heen langs het Oud Meer en terug via het bos. Het vertrekpunt zou de parkeerplaats bij het Boshuys zijn.
Maar er kwam sinds mei 2016 een nieuwe wethouder, Tom van den Nieuwenhuizen, van Groen Links huize en die ging alles nog een keer bestuderen. Hij kwam tot de conclusie dat een rolstoelpad in dit gebied van het Oud Meer niet kan. Natuurlijk hebben wij de toezeggingen van de eerdere wethouder, Robert Visser, benadrukt. Maar helaas kwam er nieuw argument bij. Er is gebleken dat de ecologische hoofdstructuur van dit gebied geen verharding toestaat. Er zou geen vergunning voor worden afgegeven. Erg jammer en zeer teleurstellend voor al die mensen met rolstoelen, kinderwagens en anderen, die nu niet kunnen genieten van dit prachtige natuurgebied Oud Meer.
Hoe nu verder:
1. In het Bosgebied West, natuurcompensatiegebied, komt een rolstoelpad van 2,2 km lengte. Dit rolstoelpad moet dit jaar nog aangelegd worden vanwege de financiën voor dit jaar. Hiervoor worden aan de kant van Ekkersrijt aan de overkant van de Houtensebrug, parkeerplaatsen aangelegd, waarvan 4 Gehandicaptenparkeerplaatsen. Plattegrond gepland rolstoelpad
2. Het plan is verder om bij het Oud Meer wel een soort palenpad aan te leggen tot bij het Oud Meer met een uitzichtpunt bij het Meer. Dat wordt bereikbaar vanaf het parkeerterrein bij scouting Dutmella. We hopen dat er dan toch een klein rondje komt van deze palen. Het verschil met verharding is dat het terrein dan alleen met palen wordt verstoord en er geen pad in de bodem wordt aangelegd.
Beide plannen zullen wij als werkgroep “Wandelen op Wielen” kritisch volgen in de overleggen hierover met de gemeente
Wordt vervolgd.
november 2015
Bruggetje naar de Bontstraat
In 2015 is het bruggetje behorende bij het rolstoelpad in het bosgebied Zonhove is gerealiseerd. Er is voor de bouw van dit bruggetje door de gemeente Son en Breugel een eenmalige subsidie gegeven. Door SWZ-Zonhove is het resterende benodigde bedrag betaald. De bouw is door de werkgroepleden zelf uitgevoerd.
november 2015
Het "John Carp Rolstoelpad"
Bij die gelegenheid is tevens de naamgeving van het rolstoelpad in het bosgebied Zonhove onthuld door de weduwe van John Carp. John was een actief lid van onze werkgroep “Wandelen op Wielen” namens het IVN. Helaas heeft hij zelf de opening van het rolstoelpad niet meer meegemaakt. Het rolstoelpad heeft zijn naam gekregen en heet voortaan “Het John Carp Rolstoelpad”.
5 november 2014
Officiële opening rolstoelpad Bosgebied Zonhove
Bij de voorbereidingen van de officiële opening werd er weer contact opgenomen met de sponsors en andere organisaties die hun medewerking hebben verleend. Al deze sponsors, fondsen, betrokken en belanghebbenden werden uitgenodigd voor de officiële opening op 5 november 2014. De opening werd groots gevierd. Naast de officiële presentaties werd er ook een gedicht voorgedragen door 2 bewoners van Zonhove waarin zij hun dank uitspraken voor de aanleg.
De opening zelf werd verricht door vier bewoners van Zonhove. De eerste twee knipten een lint met herfstmateriaal bij het begin van het pad door en de andere twee onthulde het grote informatiepanel in het midden van het rolstoelpad. Alle sponsors ontvingen nog een leuke eigengemaakte presentie met het bedankgedicht van Zonhove.
Na afloop werd een bedankadvertentie geplaatst in het weekblad Forum.
De officiële opening op 5 november 2014 betekende ook het overdragen van het rolstoelpad door de werkgroep aan SWZ-Zonhove. Zij zijn nu de eigenaar van het rolstoelpad en hebben in een vastgelegde overeenkomst ook de zorg voor het onderhoud van het pad. Hiervoor is een onderhoudsplan opgesteld.
Nog voor de officiële opening werd het rolstoelpad intensief gebruikt. Je zag groepen vanuit Zonhove de Emilliusschool maar ook de Harlekijnschool op het nieuwe rolstoelpad lopen en rijden.
Opvallend veel familie met bewoners van het PG-Verpleeghuis Berkenstaete maakten gebruik van het rolstoelpad. Ze konden nu, dankzij de doorsteek naar de openbare weg een mooi rondje lopen en rijden met rolstoel.
Vervolg werkgroep “Wandelen op Wielen”
Nu het rolstoelpad in het Bosgebied Zonhove is gerealiseerd, zijn we als werkgroep al weer bezig met het vervolg. Want zoals in de doelstelling is verwoord wil de werkgroep “Wandelen op Wielen” proberen de prachtige natuur in de gemeente Son en Breugel ook bereikbaar te maken voor mensen met rolstoelen, scootmobielers, mensen met een rollator, maar ook ouders met kinderwagens.
ER zal nog bepaald moeten worden waar ons volgend project voor de aanleg van een rolstoelpad gesitueerd zal worden. Er zijn verschillende opties zoals ten noorden van het Oud Meer, Sonse Bergen, Mosbulten of een andere locatie.
Wij komen bij u terug om uw bijdrage te vragen.
januari 2013
Rolstoelpad Bosgebied Zonhove
In 2013 is allereerst het plan voor een rolstoelpad in het bosgebied van Zonhove voorbereid en besproken met de partijen, o.a. de gemeente en de Stichting SWZ waaronder Zonhove ressorteert.
Besloten werd om een project op te zetten waarin een rolstoelpad in het Bosgebied van Zonhove gerealiseerd zou worden.
Na het maken van de plannen en het schrijven van het projectplan werd contact gezocht met belanghebbenden die ook baat zouden kunnen hebben van het rolstoelpad in het bosgebied.
In de directe omgeving bevindt zich de organisatie Zonhove hier verblijven 180 meervoudig gehandicapten en andere mensen met beperkingen die hier dagactiviteiten en behandelingen ondergaan. Maar ook de Emiliusschool waar 155 leerlingen op zitten met zowel verstandelijke als motorische beperkingen.
In de nabijheid staan een aantal gebouwen met seniorenappartementen en het PG-Verpleeghuis Berkenstaete. Ook grenzend aan het bosgebied ligt de basisschool “De Harlekijn”. Naast alle andere inwoners van Son en Breugel is er daarom alle aanleiding om tot de aanleg van dit rolstoelpad te komen.
Met al deze belanghebbenden werd overleg gepleegd en gevraagd wat zij zouden kunnen bijdragen aan de kosten in financiële zin of op basis van in natura.
Hieruit resulteerden al meteen een aantal toezeggingen die samen met de medewerking van de gemeente en de organisaties die zitting hebben in de werkgroep “Wandelen op Wielen” een goede basis leken te vormen voor de aanleg van het rolstoelpad.
Nadat de kostenbegroting was opgesteld, kon begonnen worden met de werving van gelden. Daarvoor werden gericht bedrijven, fondsen en organisaties benaderd. In september 2014 kon vastgesteld worden dat de kostenbegroting gedekt kon worden.
Er werd een uitvoeringswerkgroep ingesteld met daarin een deskundige vrijwilliger (oud-aannemer), iemand van SWZ-Zonhove en 2 werkgroepleden. De formele vergunningen werden aangevraagd en binnen korte tijd ook verleend. Deze werkgroep heeft het bestek van de werkzaamheden opgesteld met daarin de eisen geformuleerd zoals in het projectplan was vastgelegd. Belangrijk daarbij was het op een zo natuurlijk mogelijke wijze aanleggen van dit pad in het bosgebied.
Op basis van dit bestek volgde het aanbestedingsproces. Nadat het werk werd aanbesteed aan een aannemer ging het bijzonder snel. De week daarna startte de aannemer al en na 10 dagen was het rolstoelpad gereed. Bij de oplevering werden nog wat opmerkingen gemaakt en deze werden netjes voor de officiële opening door de aannemer opgelost.
Werkgroep “Wandelen op Wielen”
In 2013 is deze werkgroep van het CG-Platform uitgebreid met leden van andere organisaties die ook achter de doelstelling staan. Zo ontstond de werkgroep “Wandelen op Wielen” met vertegenwoordigers van
- het IVN
- de Gebruikersgroep Staatsbosbeheer
- de Stichting Welzijn Zonhove
- het CG-Platform
Deze werkgroep heeft tot doel om in de uitgestrekte natuur in onze gemeente rolstoelpaden te realiseren. Contact met de natuur voedt het vermogen tot creativiteit en verbeelding, schoonheid en identiteit, fascinatie en ontdekking, spel en avontuur, communicatie en inlevingsvermogen. Dat bos, hei en andere soorten natuur ook ontspannend werken, voelt iedereen wel die er fietst of wandelt. Het is alsof de omgeving automatisch aanzet tot diep ademhalen en de buitenlucht opsnuiven. Ook rolstoelers, scootmobielers, mensen met een rollator, maar ook ouders met kinderwagens zonder beperkingen zouden op die manier kunnen genieten van de natuur.
Inleiding
Sinds enkele jaren is een werkgroep rolstoelpaden actief binnen de Stichting Chronisch zieken en Gehandicapten Platform (CG-Platform) Son en Breugel. Doel van het CG-Platform in het algemeen is het streven naar een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen. Dus ook mensen met een beperking. Het openstellen van de prachtige natuur in Son en Breugel door de aanleg van rolstoelpaden is daar een belangrijk onderdeel van.
Meer informatie:
zie onder de knop foto’s
gedicht van cliënten van Zonhove bij de opening (PDF)
bedankadvertentie sponsors, fondsen en andere medewerkenden (PDF)
artikel Eindhovens Dagblad bij de aanleg (JPG)
artikel Eindhovens Dagblad bij de opening (PDF)
artikel Forum bij opening (PDF)