Werkgroep Slechthorendheid
Informatie
Als CG-Platform hebben we een werkgroep Slechthorendheid georganiseerd. Het doel van deze werkgroep is het probleem van de slechthorendheid meer onder de aandacht te brengen van de inwoners van Son en Breugel. Slechthorendheid is een beperking die vaak veel te laat ontdekt wordt en in veel gevallen niet de aandacht krijgt die het nodig heeft. Want hoe sneller er maatregelen genomen worden om deze slechthorendheid op te lossen hoe beter het voor iemand is. Want gehoor in onze samenleving is erg belangrijk. Wanneer iemand gesprekken of berichten niet goed hoort hoe meer men geïsoleerd raakt met vaak eenzaamheid tot gevolg. Lees verder onder activiteiten
Activiteit
Informatiebijeenkomst Slechthorendheid 29 januari 2015
Op donderdagmiddag 29 januari jl. organiseerde het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform een informatiebijeenkomst over slechthorendheid. Ongeveer 50 mensen verzamelden zich in de Protestantse kerk voor om deze informatiebijeenkomst bij te wonen. Deze locatie was gekozen omdat hier de beste ringleiding van Son en Breugel aanwezig is.
Inleidingen
Voor de pauze waren er 2 inleidingen. Mw. Jopie Verdonk, voorlichter van de Nederlandse Vereniging Van Slechthorenden (NVVS). Deze presentatie ging o.a. over de problemen die iemand met slechthorendheid kan tegenkomen en zij gaf informatie over de NVVS. De tweede spreker was Mevrouw Miek Segers, maatschappelijk werker verbonden aan het Audiologisch Centrum Eindhoven. Zij ging vooral in op de problemen die iemand kan tegenkomen als zij/hij slechthorend is. De mensen in de zaal die goedhorend waren kregen allemaal dopjes voor in de oren zodat iedereen gelijk was en zij konden ervaren hoe slechthorendheid is. Mw. Segers gaf hierna uitleg over de mogelijkheden die het Audiologisch Centrum in Eindhoven te bieden heeft.
Nog voor de pauze werd door Yvonne Mulder het gedicht “M’n oren….” voorgedragen.
Schrijftolk
Een bijzonder ervaring was het werk van de schrijftolk, ook wel teksttolk genoemd. Slechts weinige wisten van het bestaan af. Deze schrijftolk typt alles wat gesproken wordt uit en dat verschijnt als tekst op het scherm. Dit gebeurt razendsnel en is voor mensen die ernstig slechthorend zijn een uitkomst om zo toch alles te kunnen volgen.
Informatietafel
In de hal was een informatietafel aanwezig waar o.a. boeken lagen die over dit onderwerp gaan en uit onze Bibliotheek kwamen. Ook veel folders van o.a. het Audiologisch Centrum Eindhoven en de NVVS. Er lagen ook posters waarop tips te lezen waren voor slechthorenden maar ook voor goedhorenden.
Forum
Na de pauze was er een forum bestaande uit de 2 sprekers en Yvonne Mulder. Mensen waren al voor de pauze in gelegenheid om hun vragen op te schrijven op een vragenbriefje. Het forum beantwoorden al deze vragen en tevens kwamen er nog wat aanvullende vragen uit de zaal. Hierbij viel op dat de slechthorenden zich behoorlijk ergeren aan hun horende omgeving. Bijvoorbeeld de TV die irriterende achtergrond muziek laat horen bij veel programma’s of het niet ondertitelen van programma’s. Maar ook de fietsbellen geven tegenwoordig een schel hoog geluidje en dat is gewoon niet te horen voor slechthorenden.
Informatie
Aan het eind van de middag werd het gedicht “Doofstraf” van Yvonne Mulder door haar zelf voorgedragen.
De gedichten en de PowerPoint presentaties van de sprekers kunt u hieronder vinden. Ook de tips en een uitgebreid verslag geschreven door Anneke de Boer is hieronder geplaatst.
Een impressie van de foto’s zijn eveneens op de website te vinden (foto’s informatiebijeenkomst slechthorendheid)
Meer informatie:
- Uitgebreid verslag Informatiebijeenkomst Slechthorendheid door Anneke de Boer (PDF)
- Flyer basis communicatie Slechthorendheid ABC tips (PDF)
- PP-presentatie Jopie Verdonk
- PP-presentatie Miek Segers
- Gedicht “M’n oren” (PDF)
- Gedicht “Doofstraf” (PDF)
- gedicht Deaf Sentence Engels Yvonne Mulder
- Poster met tips op achtergrond schilderij Thea Hoefsloot (PDF)
- Tips voor slechthorenden in omgang met goedhorenden (PDF)
- Tips voor goedhorenden in omgang met slechthorenden (PDF)